Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Tegemoetkomingen bij zakelijke aanschaf van een auto

Geplaatst op: 06-06-2023, 14:06:03

De kosten voor de aanschaf van een (bestel)auto zijn niet gering voor uw onderneming. Enige tegemoetkomingen zijn dan ook van harte welkom. De afschrijving, investeringsaftrek en eventuele subsidies komen dan goed van pas en verlagen voor u uw winst. Waar moet u allemaal aan denken als u kosten voor de auto maakt voor uw onderneming?

Een auto aanschaffen vergt een flinke investering van uw onderneming. Als u van deze investering een stukje kunt terugverdienen gaat u daar natuurlijk voor. Dit gedeeltelijk terugverdienen kan door afschrijven, een mogelijk beroep op investeringsaftrek en subsidies.

De aanschafkosten van een auto zijn niet ineens aftrekbaar van de winst van uw onderneming, de waardevermindering echter wel. Deze waardevermindering noemt men ook wel de afschrijving van de auto. De afschrijving wordt berekend op basis van de volgende formule:

(aanschafkosten auto -- restwaarde na gebruik)/ gebruikstermijn auto

U moet dus optellen wat de aanschafkosten zijn en dan bepalen hoe lang u de auto waarschijnlijk gaat gebruiken. Daarna moet u schatten hoeveel de auto na afloop nog waard is. U moet in principe ieder jaar hetzelfde bedrag afschrijven en de afschrijving mag 20% van de aanschafprijs van de auto zijn.

Een uitzondering hierop is de willekeurige afschrijving, dan mag u per jaar net zo veel of weinig afschrijven als u wilt. Er zijn twee varianten van deze regeling, de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) en de willekeurige afschrijving voor starters. Ook is er alleen voor dit jaar een mogelijkheid om willekeurig af te schrijven (zie onderstaand kader).

Willekeurige afschrijving is voor alle ondernemers mogelijk in 2023

Voor dit jaar is de (tijdelijke) regeling voor willekeurige afschrijving op nieuwe bedrijfsmiddelen in werking getreden. Het gaat hier om een hernieuwde openstelling van een regeling die eerder al in onder meer 2009, 2010 en 2011 gold.

Minder

Dankzij deze regeling kunt u dus als u dit jaar investeert in een bedrijfsmiddel, eenmalig tot 50% van het investeringsbedrag willekeurig afschrijven. Door die 50%-afschrijving meteen in 2023 te doen verlaagt u de belastbare winst en betaalt u dus minder belasting. Het restant moet u in de jaren daarna regulier afschrijven. Dat is in de meeste gevallen 20% per jaar met enkele uitzonderingen daargelaten. De verruiming geldt voor de IB en de VPB.

Bedrijfsmiddelen

Wilt u de willekeurige afschrijving toepassen dan moet u wel rekening houden met een aantal voorwaarden. Zo geldt de regeling alleen voor in 2023 aangeschafte bedrijfsmiddelen, en dus niet voor bijvoorbeeld machines die al in gebruik zijn genomen. U moet dus in het kalenderjaar 2023 verplichtingen aangaan voor de aanschaf of zogeheten voortbrengingskosten maken (bij een bedrijfsmiddel dat de onderneming zelf maakt). U moet het bedrijfsmiddel vervolgens vóór 1 januari 2026 in gebruik nemen.

Uitzonderingen

Een aantal bedrijfsmiddelen zijn uitgezonderd van de willekeurige afschrijving, zoals gebouwen, schepen, vliegtuigen en bedrijfsmiddelen die bestemd zijn voor verhuur aan derden. Ook bedrijfsmiddelen waarop via een andere regeling – zoals de Vamil – willekeurig wordt afgeschreven zijn uitgesloten. Personenauto’s die niet bestemd zijn voor beroepsvervoer vallen ook niet onder de verruimde afschrijving. Een uitzondering geldt voor personenauto’s met een ‘nulemissie’.

U kunt de Vamil alleen toepassen in de aangifte IB of VPB als u een meldingscode van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kunt overleggen. Alleen milieuvriendelijke auto’s die in de milieulijst van de RVO staan komen voor de Vamil in aanmerking. En dan moet ook de investering in deze auto binnen drie maanden na investeringsdatum zijn aangemeld bij de RVO. De aftrek bedraagt 75%.

Aftrek voor startende ondernemers

De willekeurige afschrijving geldt voor startende IB-ondernemers die voldoen aan de voorwaarden voor de startersaftrek:

  • U voldoet als IB-ondernemer aan het urencriterium.
  • U heeft in de afgelopen vijf jaar geen drie keer gebruikgemaakt van de startersaftrek.

Onder deze regeling vallen de auto’s waarvoor u ook investeringsaftrek zou kunnen claimen (zie verder).Het hoeft dan niet om een nieuwe of milieuvriendelijke te gaan. Zo vallen bestelauto’s onder deze regeling, maar personenauto’s weer niet. Ook moet u de auto gekocht hebben in het jaar waarin u startersaftrek kunt claimen of in het aanloopjaar daarvoor.

Boekwinst naar herinvesteringsreserve

Bij verkoop van uw auto kunt u ervoor kiezen om de belastingheffing op de boekwinst uit te stellen door een herinvesteringsreserve ter hoogte van de boekwinst te vormen. U moet dan wel het voornemen hebben om de auto binnen drie jaar te vervangen. U hoeft echter de boekwinst niet per se te gebruiken voor de aanschaf van een andere auto. U mag deze onder voorwaarden ook afboeken op een ander bedrijfsmiddel dat tevens binnen tien jaar wordt afgeschreven.

De investeringsaftrek geldt voor zowel nieuwe als gebruikte auto’s

Drie soorten investeringsaftrek

Er zijn drie soorten investeringsaftrek:

  • kleinschaligheidsaftrek (KIA)
  • milieu-investeringsaftrek (MIA)
  • energie-investeringsaftrek (EIA)

Om voor de KIA in aanmerking te komen moet de auto uiteraard op de zaak staan en de investering moet minimaal €450 zijn (dit zal niet vaak een probleem zijn). U kunt niet voor alle auto’s investeringsaftrek claimen. Deze aftrek geldt niet voor personenauto’s, tenzij deze gebruikt worden voor beroepsvervoer. Bestelauto’s, vorkheftrucks en vrachtauto’s komen dus wel in aanmerking. De investeringsaftrek geldt voor zowel nieuwe als gebruikte auto’s.

Hou rekening met desinvesteringsbijtelling

Bij verkoop of andere vervreemding van de auto moet u een deel van de genoten investeringsaftrek terugbetalen, de desinvesteringsbijtelling. Hier moet u rekening mee houden als u de auto niet langer dan vijf jaar geleden heeft aangeschaft. U moet dan het ontvangen percentage over de verkoopprijs terugbetalen.

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Milieuvriendelijke auto’s komen in aanmerking voor de MIA. U kunt de MIA in de aangifte IB en VPB ook claimen, net zoals de Vamil, als u een meldingscode heeft, die aan te vragen is bij de RVO. De belangrijkste voorwaarden voor de MIA luiden:

  • De auto moet op de milieulijst staan.
  • Het moet gaan om een nieuwe auto; een auto is in dit kader nieuw als deze minder dan 6.000 kilomter op de teller heeft staan of niet meer dan zes maanden oud is.
  • De auto moet tijdig zijn gemeld, dit wil zeggen binnen drie maanden.

De percentages voor de MIA zijn dit jaar 27%, 36% en 45%. Het percentage van de aftrek is afhankelijk van de milieu-effecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel.

De elektronische personenauto staat vanaf 2022 al niet meer op de Milieulijst, de elektrische bestelauto nog wel.

Voorbeeld van SEBA-MIA

Een voorbeeld van het combineren van subsidie en investeringsaftrek: U koopt een elektrische bestelauto van € 60.000. Hiervoor geldt een MIA van 45%. U kunt echter ook SEBA claimen. De MIA is daardoor 45% x (€ 60.000 -/- € 11.000 -/- € 5.000 SEBA) = € 19.800. De netto SEBA vermindert dus de door u ontvangen MIA maar per saldo houdt u er wel meer geld aan over.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

De EIA komt grotendeels overeen met de voorwaarden van de MIA. Het verschil is echter dat het om energiezuinige auto’s moet gaan die op de Energielijst staan (zie RVO.nl). Het percentage bedraagt 45,5%.

Subsidie Emissieloze bedrijfsauto’s (SEBA)

De Subsidie Emissieloze bedrijfsauto’s (SEBA) is een fiscale subsidie die u kunt aanvragen bij een investering in een elektrische bestelauto van de zaak. De percentages voor de SEBA zijn 12% voor kleine ondernemingen en non-profit-instellingen en 10% voor de overige ondernemingen. Het bedrag is maximaal € 5.000. Ook voor deze subsidie-aanvraag moet u bij de RVO zijn.

De voorwaarden luiden:

  • Het moet gaan om een investering in een elektrische bestelauto.
  • De bestelauto moet nieuw zijn, het moet hier ook echt gaan om een nieuwe auto. Hiervoor moeten de datum eerste toelating, datum tenaamstelling op naam aanvrager subsidie en de datum waarop de bedrijfsauto voor het eerst op kenteken is geregistreerd gelijk zijn.
  • De investering mag nog niet definitief zijn op het moment van de SEBA-aanvraag.

Combinatie van regelingen

Het is mogelijk om voor een auto zowel KIA als MIA te claimen, maar de combinatie EIA en MIA is niet toegestaan. De combinatie tussen MIA en SEBA is wel mogelijk, maar de SEBA vermindert dan wel het bedrag waarover u MIA kunt claimen.

Bron: verdiepingsartikel van 5 mei 2023 op www.rendement.nl

Ga terug naar de vorige pagina